Wenkbrauwlift

De wenkbrauwlift is een ingreep waarbij de wenkbrauwen worden opgetild door een reepje huid boven de wenkbrauw te verwijderen. Deze ingreep leidt tot een klein litteken dat vaak prima in een huidplooi verborgen kan worden.

Wanneer er klachten zijn van gezichtsveldbeperking en een zwaar of drukkend gevoel op de bovenoogleden, kan dit veroorzaakt worden door een lage stand van de wenkbrauwen. Dit kan ook hoofdpijn klachten veroorzaken doordat men als compensatie continu de voorhoofdsspier (m. frontalis) aanspant om de wenkbrauwen op te trekken. Een ooglidcorrectie heeft dan geen of onvoldoende effect op de klachten.

Er zijn twee methoden om de positie van de wenkbrauw te verbeteren

  1. Directe wenkbrauwlift; een reep huid boven de wenkbrauw wordt verwijderd.
  2. Voorhoofdslift (zie VOORHOOFDSLIFT)

De voorbereiding

Tijdens het preoperatief consult bij de plastisch chirurg wordt beoordeeld welke van bovenstaande behandelingen u en wij het meest geschikt achten om uw klachten te verhelpen. Wanneer u bloedverdunners gebruikt is het belangrijk dit bij ons te melden. Indien u twijfelt of uw medicijnen complicaties kunnen veroorzaken, neem dan contact met ons op.

De operatie

Een directe wenkbrauwlift is een poliklinische behandeling. De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Er zal allereerst een tekening gemaakt worden. Nadien zal de plaatselijke verdoving worden toegediend en zal de wenkbrauwlift worden uitgevoerd. Tot slot worden hechtingen aangebracht en zullen huidvriendelijke hechtpleisters worden geplakt. Na de operatie kunt u direct naar huis.

De nabehandeling

Er dient voldoende rust genomen te worden; twee weken niet zwaar tillen / sporten / langdurig bukken (rood hoofd vermijden). Het is aan te raden pijnstilling (paracetamol) te blijven innemen. De hechtingen zijn niet oplosbaar, deze worden na circa een week verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie. Na circa 6 weken komt u voor een laatste controle bij de plastisch chirurg.

Resultaat

U zult kort na de operatie al merken dat de stand van de wenkbrauw aanzienlijk verbeterd is. De littekens hebben echter langer de tijd nodig om te genezen. In het begin kunnen de littekens daarom wat zichtbaarder zijn. Tot circa een jaar na de operatie zal het aspect van de littekens nog verbeteren.

Kosten van een wenkbrauwlift

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw wenkbrauwlift niet vergoedt. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek plastische chirurgie een prijsopgave voor de operatie. Meer over de tarieven van onze behandelingen vindt u hier.