Voorhoofdslift

Een voorhoofdslift is een ingreep waarbij vaak net boven de wenkbrauw, maar soms ook bij de haargrens, een strookje huid weggehaald wordt. Vaak wordt deze voorhoofdslift gecombineerd met een bovenooglidcorrectie voor een optimaal resultaat.

Een zwaar / drukkend gevoel op de bovenoogleden of gezichtsveldbeperking kan veroorzaakt worden door een lage stand van de wenkbrauwen. Dit kan ook hoofdpijn klachten veroorzaken doordat men als compensatie continu de voorhoofdsspier (m. frontalis) aanspant om de wenkbrauwen op te trekken. Een ooglidcorrectie heeft dan geen of onvoldoende effect op de klachten.

Er zijn twee methoden om de positie van de wenkbrauw te verbeteren

  1. Voorhoofdslift; een ingreep waarbij het voorhoofd omhoog wordt verplaatst waardoor de wenkbrauwen hoger komen te staan. Dit kan via een litteken voor de haargrens (open) of via kleine littekens in de behaarde hoofdhuid (endoscopisch).
  2. Directe wenkbrauwlift (zie WENKBRAUWLIFT)

De voorbereiding

Tijdens het preoperatief consult bij de plastisch chirurg wordt beoordeeld welke van bovenstaande behandelingen u en wij het meest geschikt achten om uw klachten te verhelpen. Wanneer u bloedverdunners gebruikt is het belangrijk dit bij ons te melden. Indien u twijfelt of uw medicijnen complicaties kunnen veroorzaken, neem dan contact met ons op. Voorafgaand aan de operatie krijgt u een afspraak voor preoperatieve screening door de anesthesioloog of sedatie specialist.

De operatie

Een open voorhoofdslift vindt plaats in dagbehandeling onder sedatie (een roesje) in combinatie met plaatselijke verdoving. De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Er zal allereerst een tekening gemaakt worden. Nadien zal u via een infuus de medicijnen voor het roesje krijgen en zal de plaatselijke verdoving worden toegediend. Wanneer de verdoving werkt kan de voorhoofdslift worden uitgevoerd. Bij een open voorhoofdslift wordt een reep huid vlak voor de haargrens weggenomen. Tot slot worden hechtingen aangebracht en zullen huidvriendelijke hechtpleisters worden geplakt. Na de operatie wordt u naar de dagbehandeling gebracht en wanneer u voldoende hersteld bent, mag u naar huis.

Een endoscopische voorhoofdslift vindt plaats met een nachtopname in het ziekenhuis. De operatie wordt gedaan onder algehele narcose in combinatie met plaatselijke verdoving. De operatie duurt ongeveer 2 uur. Bij een endoscopische voorhoofdslift wordt het gehele voorhoofd omhoog ‘gelift’ via 5 sneetjes in de behaarde hoofdhuid. Er wordt geen huid weggehaald van het voorhoofd. Indien mogelijk zal er direct een aanvullende ooglidcorrectie verricht worden. Het voorhoofd wordt met behulp van weefsellijm en 2 schroeven vastgezet. Er zullen hechtingen en nietjes aangebracht worden en u krijgt een stevig verband om het hoofd. Dit verband wordt de ochtend na de operatie verwijderd en wanneer u voldoende hersteld bent mag u in de loop van deze ochtend naar huis.

De nabehandeling

Er dient voldoende rust genomen te worden; twee weken niet zwaar tillen / sporten / langdurig bukken (rood hoofd vermijden). Het is aan te raden pijnstilling (paracetamol volgens bijsluiter) te blijven innemen. De hechtingen zijn niet oplosbaar, deze worden na circa een week verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie. Na circa 6 weken komt u voor een laatste controle bij de plastisch chirurg.

Resultaat

U zult kort na de operatie al merken dat de stand van de wenkbrauw aanzienlijk verbeterd is. De littekens hebben echter langer de tijd nodig om te genezen. In het begin kunnen de littekens daarom wat zichtbaarder zijn. Tot circa een jaar na de operatie zal het aspect van de littekens nog verbeteren.

Kosten van een voorhoofdslift

Zie Tarieven cosmetische chirurgie

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw voorhoofdslift niet vergoedt. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek plastische chirurgie een prijsopgave voor de operatie. Meer over de tarieven van onze behandelingen vindt u hier.