Over de tepelhoftatoeage

Wat is een tepelhoftatoeage?

Een tepelhoftatoeage is vaak de laatste stap van een borstreconstructie. De tepelhof wordt getatoeëerd waardoor de borst helemaal “af” is. De tatoeage wordt gemaakt met andere kleurstoffen dan waar reguliere tatoeages mee gemaakt worden. Binnen de huidtherapie worden namelijk ijzeroxiden gebruikt, deze bevatten geen gevaarlijke (zware) metalen. Het nadeel van deze ijzeroxiden is dat de kleur na drie tot vijf jaar lichter kan worden, waardoor deze bijgewerkt dient te worden.

Voorbereiding van een tepelhoftatoeage

Na een borstreconstructie is het mogelijk om een tepelhof te laten tatoeëren (dermatografie). Dit is een poliklinische behandeling die een verpleegkundige uitvoert onder supervisie van de plastisch chirurg. De behandeling vindt plaats in 2 of 3 sessies. Tussen iedere sessie zit ongeveer 6 weken tijd.
 

Geen verdoving nodig

Voor de behandeling is geen verdoving nodig, omdat het tatoeëren in het algemeen niet pijnlijk is. Heeft u eventuele allergieën? Meldt u die dan vooraf aan de arts en de verpleegkundige. Wij verzoeken u op uw behandeldag geen bodylotion te gebruiken.

De eerste behandeling

De tepelhoftatoeage wordt in de eerste behandeling al gezet. Op de dag van uw afspraak gaat u naar de polikliniek Plastische Chirurgie. Tijdens de eerste behandelsessie bepaalt de verpleegkundige in overleg met u de grootte van de tepelhof en de kleur. De kleur van de tatoeage wordt afgestemd op de tepelhof van uw andere borst, of op de kleur van een stukje huid. De verpleegkundige zet in deze sessie de eerste tekening en brengt de inkt (pigmentstoffen) in uw huid met een speciaal apparaat.

De techniek van dermatografie is vergelijkbaar met het aanbrengen van een tatoeage. Door het tatoeëren ontstaat een schaafwondje dat een schrijnend gevoel kan geven. Dit wondje geneest vanzelf. Na de tatoeage krijgt u op de behandelde plek een kompres met vaseline. De eerste behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Na de eerste behandeling

Wij adviseren u na de behandeling twee keer per dag de tatoeage in te smeren met vaseline, totdat de huid geen korstjes en schilfertjes meer vertoont. Brengt u de vaseline aan vóór het douchen, zodat de tatoeage niet nat wordt. Na zeven dagen is de tatoeage droog en hoeft u er geen vaseline meer op te smeren.

Vervolgsessies

Na uw eerste afspraak plant het secretariaat van de polikliniek de vervolgsessies met u in. Na ongeveer 6 weken heeft u de volgende behandeling, waarbij de verpleegkundige de tatoeage intensiever maakt of bijkleurt. Als het nodig is, krijgt u daarna een afspraak voor een derde sessie. De vervolgbehandelingen duren circa 30 minuten.

Nazorg van een tepelhoftatoeage

Na de behandeling is de kleur van de tepelhof donker, maar de kleur wordt geleidelijk aan lichter. Een gewone tatoeage blijft permanent zitten. Bij dermatografie gaat het om een semipermanente tatoeage: de gebruikte pigmentstoffen verdwijnen in de loop van de jaren uit het lichaam, gemiddeld na 3 tot 5 jaar. U kunt dan een nieuwe afspraak maken om de tatoeage bij te laten kleuren.

Klachten na een tepelhoftatoeage

Er is een kleine kans op een ontsteking van het schaafwondje dat ontstaat door het tatoeëren. Let u daarom op roodheid en pijn. Als u klachten heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. Het kan zijn dat u allergisch reageert op de kleurstof die bij het tatoeëren is gebruikt, maar dit komt zelden voor.