Expander methode borstreconstructie
De expander methode is een vorm van borstreconstructie waarbij een inwendige prothese wordt gebruikt. Bij de expander methode worden de huid en de borstspier opgerekt tot de gewenste cupmaat. Dit gebeurt met een ballon- of tissue-expander. In een tweede operatie (3-6 maanden na eerste ingreep) brengt de arts de definitieve siliconenprothese in.
Deze methode kan een optie zijn als de huid na de amputatie te strak is om direct een prothese in te kunnen brengen. De huid moet van goede kwaliteit zijn.

Voor deze ingreep moet u 2 keer geopereerd worden: 

  • de eerste operatie om de expander in te brengen 
  • de tweede operatie om de definitieve prothese te plaatsen. 

Als het medisch mogelijk is en u daarvoor kiest, kan de arts de expander meteen bij de amputatie inbrengen. Dit gebeurt tijdens dezelfde narcose. Krijgt u de borstreconstructie na de amputatie, dan gebruikt de arts meestal het bestaande litteken om de expander te plaatsen.

Plaatsen en vullen van de expander

De arts schuift de lege expander onder de huid en de borstspier. Hij vult deze met wat steriel zout water. Nadat de operatiewond genezen is, spuit de arts steeds wat steriel zout water bij in de expander. Dit doet hij met tussenpozen van 1 tot 2 weken op de polikliniek. Dit gebeurt via een vulventiel. De vulnippel kan met een naaldje veilig door uw huid heen aangeprikt worden.

Op deze manier wordt de expander in een paar maanden steeds verder opgevuld. Hierdoor kunnen de huid en de spier langzaam oprekken. Dat is nodig om later een zo soepel mogelijke borst te krijgen. Het oprekken van de spier kan wat gevoelig zijn. De elasticiteit van uw huid bepaalt hoe ver de huid uiteindelijk kan worden opgerekt. En hoe natuurlijke de borst uiteindelijk hangt.

Behandeling volgens de expander methode

Tijdens de behandeling zijn uw borsten tijdelijk niet gelijk. U kunt dit verbergen door een uitwendige prothese te dragen. Een paar maanden na de laatste vulling wordt u voor de tweede keer geopereerd. De arts vervangt de expander dan door een blijvende inwendige prothese en maakt een (eventuele) tepelreconstructie.

De hele behandeling bestaat uit de volgende stappen: 

  • het inbrengen van de expander
  • wondgenezing
  • het oprekken van de huid
  • het inbrengen van de definitieve prothese

Bij elkaar duurt dit 6 maanden. De arts kan dit direct na de amputatie doen, maar ook korte of langere tijd daarna. Deze methode kan een optie zijn als de huid na de amputatie te strak is om direct een prothese in te kunnen brengen. De huid moet van goede kwaliteit zijn.