DIEP - Dieplap Borstreconstructie met eigen weefsel

kunt ook een borstreconstructie krijgen zonder prothese. De arts gebruikt dan uw eigen weefsel. Dat gebeurt volgens de DIEP (Dieplap) - buik methode. 

DIEP - Buik methode

Bij deze methode maakt de chirurg een nieuwe borst met eigen weefsel van de onderbuik. Meestal is dit buikvet en buikhuid, soms een gedeelte van buikspier. Doordat de chirurg geen prothese gebruikt, voelt de nieuwe borst natuurlijker aan. Deze methode is alleen mogelijk als u extra huid- en vet heeft op uw onderbuik, ‘een buikje’ dus. 

Heeft u een litteken van een eerdere operatie in de onderbuik, bijvoorbeeld een keizersnede? Dan is deze methode soms niet mogelijk.
De DIEP-methode is een vorm van borstreconstructie waarbij eigen weefsel wordt gebruikt. Bij de DIEP-methode gebruikt de chirurg geen spierweefsel, maar alleen onderhuids vet en huid van de onderbuik. De chirurg sluit een klein bloedvat uit de buikspier aan op grotere bloedvaten in de borstkas. Zo wordt het verplaatste weefsel toch van bloed voorzien. Deze operatie duurt 5 tot 8 uur voor 1 borst en een hele dag voor een dubbelzijdige ingreep.

Gevolgen van de DIEP-methode

De DIEP-methode laat een lang litteken achter op uw lage onderbuik. U kunt dit bedekken met ondergoed of badkleding. Er kunnen complicaties zijn bij deze methode. 

Bij ongeveer 2 tot 5% van de vrouwen blijkt bij de DIEP-methode dat het de chirurg niet goed lukt om de vaatjes goed aan elkaar te hechten. De doorbloeding van de nieuwe borst is dan niet goed genoeg. Het verplaatste weefsel overleeft dan niet en moet verwijderd worden. Vaak kunt u dan nog wel met een andere methode een borstreconstructie krijgen.

Het weefsel dat mogelijk overblijft kan dan verder genezen. Het risico dat weefsel afsterft, is het grootst bij vrouwen die roken en bij vrouwen met overgewicht. Sommige artsen behandelen daarom geen vrouwen die roken via deze methode. Zij eisen dat u minstens 6 weken voor de operatie bent gestopt met roken. Vrouwen met overgewicht worden vaak geadviseerd om af te vallen voor de behandeling.