In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een borstreconstructie na borstkanker. Zo een reconstructie is altijd een maatwerk en daarom vinden wij het prettig dat u van tevoren goed wordt geïnformeerd. Soms is een gesprek niet voldoende en daarom adviseren wij de patiënten zich goed te laten infomeren over de mogelijkheden. 4 keer per jaar houden wij ook borstreconstructieavond voor de patiënten waarbij onze specialisten u meer kunnen vertellen over de mogelijkheden. Ook komen patiënten die zo een borstreconstructie hebben ondergaan aan het word zodat u een beeld kunt vormen over de mogelijkheden en opties met betrekking tot zo een ingreep. 

De operatie gebeurt onder algehele narcose. Er zijn verschillende manieren om een nieuwe borst te maken. Niet iedere methode is geschikt voor elke patiënt. De plastisch chirurg bespreekt met u welke methode voor u het beste is. Er zijn over het algemeen 3 technieken om na een borstamputatie een nieuwe borst te maken. De plastisch chirurg voert de operatie uit die in uw situatie mogelijk is.

Techniek 1: expander methode

De eenvoudigste techniek is het inbrengen van een tissue expander onder de huid en borstspier, de zogenaamde expander methode. Een tissue expander is een ballon welke met vocht kan worden opgevuld. Deze operatie kan aansluitend direct plaatsvinden na een amputatie van de borst door de oncologische chirurg.

De expander wordt ten tijde van de operatie meestal al voor 100cc opgevuld. De expander wordt in de weken na de operatie wekelijks bijgevuld met water-zout oplossing waardoor de huid en de borstspier als het ware kan worden uitgerekt. Tijdens een tweede operatie kan deze tissue expander worden vervangen door een definitieve borstprothese.

In sommige gevallen is het mogelijk om direct een borstprothese te plaatsen ten tijde van de amputatie. Echter kent dit meer kans op optreden complicaties. Lees hier verder over de expander methode. 

 

Techniek 2: rugspier methode

Als te weinig geschikte huid aanwezig is, gebruikt de plastisch chirurg de huid en spier van de rug met de eronder gelegen spier om de borst te maken. Onder die huid komt een prothese. De operatie duurt gemiddeld 2 tot 3 uur (circa 7 dagen ziekenhuisopname). Lees hier verder over de rugspier methode. 

 

Techniek 3: DIEP methode

Voor het maken van de borst kan de plastisch chirurg ook de huid en het vetweefsel van de onderbuik gebruiken. Hierbij is geen prothese nodig. De operatie duurt ongeveer 8 uur (circa 7 dagen ziekenhuisopname). Lees hier verder over de DIEP methode. 

 

Lezing over borstreconstructie in het Martini Ziekenhuis: