Ooglidcorrectie
Zware of verslapte hangende oogleden zijn een veelvoorkomend probleem, zowel bij mannen als vrouwen. Ongeveer 1 op de 7 mensen kiest voor een ooglidcorrectie op enig moment in het leven.
Een teveel aan bovenooglidhuid kan een zwaar drukkend gevoel geven op de ogen waardoor je je in de loop van de dag vermoeid voelt, hoofdpijn krijgt of minder goed kunt zien. Ook het hebben van diepe wallen onder de ogen kan maken dat mensen er vermoeider of minder opgewekt uitzien dan ze zich eigenlijk voelen. Een boven- en/of onderooglidcorrectie kan dit verbeteren.
De voorbereiding
> Hier mist nog input
De operatie
Een ooglidcorrectie is een weinig belastende ingreep die onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Eventueel kan het onder een roesje (sedatie). Correctie van zowel boven- als onderoogleden gebeurt meestal ook onder plaatselijke verdoving, maar kan zo nodig ook onder algehele narcose, in dagbehandeling, plaatsvinden.
Voor de operatie aan de boven- of de onderoogleden onder plaatselijke verdoving gaat u naar de polikliniek Plastische Chirurgie. De plastisch chirurg tekent bij uw ogen het te verwijderen huidoverschot af en geeft in het ooglid de plaatselijke verdoving. Dan verwijdert de chirurg de afgetekende huid en soms ook het overtollige vet, maakt het van binnen weer wat strakker, en hecht tenslotte de huid van de oogleden. Op beide uiteinden van de draad komt een klein pleistertje dat ervoor zorgt dat de draad blijft zitten. Deze pleistertjes moeten blijven zitten tot de eerstvolgende controle op de polikliniek. De littekens bij de bovenoogleden komen in de oogplooi en zijn daarom nauwelijks zichtbaar.
Bij correctie van de onderoogleden maakt de plastisch chirurg de snede direct onder de wimpers, met een kleine uitbreiding naar de zijkanten. De operatie van alleen de boven- of onderoogleden duurt iets minder dan 1 uur. De operatie van zowel de boven- als onderoogleden duurt ongeveer 2 uur.
Na een operatie onder plaatselijke verdoving op de polikliniek mag u direct naar huis. Na een operatie onder narcose gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de afdeling. Wanneer al uw functies in orde zijn, mag u naar huis.
De nabehandeling
Als u weer thuis bent, kunt u een koud washandje of een gekoelde gelbril (géén ijs) op uw ogen leggen. Dit is pijnstillend en voorkomt overmatige zwelling. Als u na de operatie pijn heeft, mag u paracetamol innemen. Het is belangrijk dat u de eerste paar dagen na de operatie rustig aan doet. Probeert u ook zoveel mogelijk te voorkomen dat er druk op uw ogen komt. Dus liever niet sporten, bukken, niezen of persen. U mag wel douchen, want de hechtpleisters zijn bestand tegen water.
Na ongeveer een week verwijdert de verpleegkundige de hechtingen en de pleisters. De blauwe verkleuring en de zwelling rond uw ogen trekken meestal na 3 weken weg. Na ongeveer 6 weken is de toestand weer normaal. De dunne huid van het ooglid geneest meestal snel en goed. Na enkele maanden zijn de littekens nog maar weinig zichtbaar.
Resultaat
Door de ingreep kunt u een flinke verbetering van uw ooglidproblemen verwachten. Het resultaat van een ooglidcorrectie is echter niet altijd blijvend. Soms treedt toch weer een verslapping van het weefsel op. Een nieuwe operatie kan dan wenselijk zijn en is vrijwel altijd mogelijk.
Kosten van een ooglidcorrectie
Zie Tarieven cosmetische chirurgie.
In sommige gevallen wordt een bovenooglidcorrectie door de verzekeraar vergoed. In die gevallen moet het teveel aan bovenooglidhuid de pupil voor een groot deel bedekken als u ontspannen recht vooruit kijkt. Uw plastisch chirurg licht u in over de voorwaarden die de verzekeraar stelt en vraagt vóór de ingreep een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen. Een onderooglidcorrectie komt nooit voor vergoeding in aanmerking.