|

Moedervlekken

Moedervlekken (naevus naevocellularis) zijn opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. Moedervlekken zijn vaak bruin of zwart van kleur en ze liggen vlak, bol of hobbelig in de huid.

De kleur en de vorm van moedervlekken hangen af van de pigmentvormende cellen en kunnen daarom sterk verschillen. Soms bestaat er een door de huisarts of dermatoloog vastgestelde medische indicatie om een moedervlek te laten verwijderen.

Wanneer blijkt dat de moedervlek gewoon of onrustig is hoeft deze niet behandeld te worden. U kunt dan wel beslissen de moedervlek te laten verwijderen om cosmetische redenen. Het verwijderen van moedervlekken kan op verschillende manieren. Bij het Plastisch Chirurgisch Centrum Groningen hanteren wij de methode van excideren, dit houdt in dat de moedervlek wordt verwijderd door deze weg te snijden. Het excideren van een moedervlek levert in de meeste gevallen namelijk het mooiste resultaat op.

De voorbereiding

Medicijngebruik
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet in sommige gevallen voor de operatie worden gestopt. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen.

Nuchter zijn
U hoeft niet nuchter te zijn voor een poliklinische behandeling.

De operatie

Het verwijderen van een moedervlek is een kleine operatie. Deze wordt daarom op de polikliniek uitgevoerd. Dit is een afdeling in het ziekenhuis waar u terecht kunt voor een medische consultatie of een kleine behandeling.

Voor het verwijderen van een moedervlek wordt gebruik gemaakt van een excisie. Dit houdt in dat de gehele moedervlek inclusief een stukje van de omliggende huid wordt weggesneden. De excisie wordt aangebracht in de vorm van een ellips. De excisie vindt plaats onder plaatselijke verdoving, die middels een injectie in de huid wordt aangebracht. De injectie kan gevoelig zijn. De operatie duurt ongeveer 5-10 minuten. Daarna kunt u, indien alles volgens plan is verlopen, direct naar huis.

Er wordt altijd weefselonderzoek verricht door een patholoog om na te gaan of het inderdaad om een goedaardige moedervlek ging.

De nabehandeling

Afhankelijk van de locatie van de hechtingen zullen de hechtingen na ongeveer 7-14 dagen verwijderd worden. Het is belangrijk voldoende rust te nemen (eerste 2 weken niet sporten of zwaar tillen), en zo nodig pijnstilling (paracetamol) te nemen.

Resultaat

Littekens hebben ongeveer een jaar nodig om helemaal ‘uit te rijpen’. Het is belangrijk om littekens goed te beschermen tegen de zon.  Vermijd direct zonlicht door een hoofddeksel of beschermende kleding te dragen en smeer met zonnebrand met een hoge factor (>SPF 30)

Kosten van verwijderen moedervlek

Zie Tarieven cosmetische chirurgie