|

Littekencorrectie

Littekens kunnen ontstaan na een operatieve behandeling, een ongeval of brandwond. Er zijn verschillende manieren waarop een litteken gecorrigeerd kan worden. Dit hangt af van de aard van het litteken, de plaats, en uiteraard de wensen van u zelf.

Een littekencorrectie heeft als doel de aanblik van het litteken te verbeteren. Littekens kunnen bijvoorbeeld dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld de schouders en het borstbeen geven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam. Daarnaast kan uw huidtype en het verloop van het litteken van invloed zijn op hoe het eruit komt te zien. Een littekencorrectie zal een litteken minder opvallend maken, maar het zal nooit volledig verdwijnen. U moet er ook rekening mee houden dat ook al wordt een littekencorrectie zorgvuldig uitgevoerd, het uiteindelijk resultaat niet kan worden gegarandeerd.

De voorbereiding

Tijdens het preoperatief consult bij de plastisch chirurg wordt beoordeeld welke behandeling u en wij het meest geschikt achten om uw klachten te verhelpen. Wanneer u bloedverdunners gebruikt is het belangrijk dit bij ons te melden. Indien u twijfelt of uw medicijnen complicaties kunnen veroorzaken, neem dan contact met ons op.

Vindt uw operatie plaats onder algehele narcose? Dan is het van belang dat u bij aankomst in het ziekenhuis nuchter bent.

De operatie

In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een littekencorrectie. De manier van verdoven hangt bij een littekencorrectie af van de grootte van de ingreep. Bij kleine ingrepen gebeurt de correctie onder plaatselijke verdoving, bij een grote ingreep onder narcose.

Er zijn verschillende technieken om een littekencorrectie uit te voeren. Via een operatie kan de plastisch chirurg het litteken uitsnijden of losmaken en opnieuw hechten. De chirurg kan ook de richting van het litteken veranderen, zodat het nieuwe litteken (deels) samenvalt met huidlijnen en zo minder opvalt. Bij grote littekens helpt een weefselexpansie. Hierbij rekt de plastisch chirurg met behulp van een ballon een gedeelte van de huid uit. Dit proces duurt een aantal maanden. De chirurg gebruikt deze uitgerekte huid als bedekking van de aangrenzende, beschadigde huid.

Soms kunnen er ook andere methoden gebruikt worden om dikke littekens te behandelen, zoals bijvoorbeeld injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenfilm of bestraling. Bij deze laatste behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen, maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken.

Na een operatie onder plaatselijke verdoving op de polikliniek mag u direct naar huis. Na een operatie onder narcose gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de afdeling. Wanneer al uw functies in orde zijn, mag u naar huis.

De nabehandeling

Voor een goed herstel na de operatie is het belangrijk dat u de eerste week tot twee weken rustig aan doet zodat de wond goed kan genezen. Wanneer u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Met pleisters kunt u gewoon douchen, bij verband kunt u er beter een zakje omheen doen.

Het moment waarop de hechtingen worden verwijderd is afhankelijk van de plaats van de littekens. Hechtingen in het gezicht verwijdert de plastisch chirurg na ongeveer een week. Hechtingen in armen en benen mogen er na ongeveer 2 tot 3 weken uit. In het begin kan sprake zijn van een zwelling of bloeduitstorting, maar deze verdwijnt vanzelf binnen een paar dagen.

Resultaat

Het definitieve resultaat van een littekencorrectie is niet te voorspellen en is pas na een jaar duidelijk.

Kosten van een littekencorrectie

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw littekencorrectie niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket en het litteken zelf. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.