Liposuctie

Bij een liposuctie wordt plaatselijk overtollig onderhuids vet weggehaald. De plastisch chirurg verwijdert vet op plaatsen zoals de buik, billen, heupen en benen.

Een liposuctie wordt vaak uitgevoerd wanneer u niet tevreden bent over de verdeling van vet in uw lichaam, met name als een van de bovenstaande gebieden te ‘vol’ oogt. Het doel van liposuctie is het verbeteren van de contour van het lichaam op de plek van behandeling. Wanneer er ook sprake is van huidoverschot, is liposuctie geen geschikte behandeling. Ook is liposuctie geen methode om af te vallen of cellulitis te behandelen.

De voorbereiding

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. (> link?)

Medicijngebruik
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet in sommige gevallen voor de operatie worden gestopt. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen.

Nuchter zijn
Krijgt u algehele narcose en komt u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis? Dan moet u bij aankomst nuchter zijn.

De operatie

In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een liposuctie. Afhankelijk van de grootte van de liposuctie wordt door de plastisch chirurg bepaald of u algehele narcose krijgt. Bij kleine contourafwijkingen, zoals overtollig vet in de hals, is plaatselijke verdoving voldoende. Na afloop kunt u dan meteen naar huis.

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg bij u het te opereren gebied af. Daarna start de anesthesioloog met de narcose. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Dan volgt de operatie.

De plastisch chirurg spuit via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen het te behandelen gebied op met een vloeistof. Deze vloeistof vergemakkelijkt het wegzuigen van de vetcellen en vermindert het bloedverlies.

Als de vloeistof is ingewerkt, brengt de chirurg een zuigbuis via de gemaakte sneetjes in. Deze zuigbuis is aangesloten op een zuigsysteem. Hiermee zuigt de chirurg het overtollige vetweefsel weg tot het gewenste resultaat is bereikt.

Daarna hecht of plakt de chirurg de huidsnedes weer. Soms brengt de chirurg tevens slangetjes (drains) aan voor het afzuigen van overtollig wondvocht na de operatie. Deze blijven enkele dagen zitten tot er bijna geen wondvochtproductie meer is.

Een liposuctie duurt gemiddeld één uur, maar de precieze duur van een ingreep hangt af van de grootte van de operatie.

De nabehandeling

Na een liposuctie onder narcose gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de verpleegafdeling. Na een liposuctie moet u, afhankelijk van de plaats waar u geopereerd bent, een pantybroek, elastische windsels of een elastisch korset dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkende ‘onderkleding’ draagt u gedurende 4 tot 6 weken dag en nacht en mag u alleen uittrekken op de momenten dat u zich wast.

Direct na de liposuctie is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn. Soms komen verhardingen voor die pas na weken of soms maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn.  Gedurende enkele weken na de liposuctie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Ook kan lokaal vochtophoping ontstaan, maar dit trekt doorgaans vanzelf weg. De pijn is goed te bestrijden met paracetamol.

De controle vindt plaats op het spreekuur, 2 weken na de operatie. Tot die tijd moeten de pleisters blijven zitten. U mag gewoon douchen. De verpleegkundige controleert de wondgenezing, verwijdert zo nodig de hechtingen en geeft u adviezen voor de eerste periode na de operatie. We raden u aan de eerste week na thuiskomst hulp voor huishoudelijke taken te regelen. Bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren, zijn toegestaan. Het is beter om de eerste 6 weken na de operatie niet te sporten of zwaar te tillen.

Resultaat

Een liposuctie biedt contourverbetering, maar geen perfectie. Over het algemeen is uw buik na de operatie platter. Het definitieve resultaat kunt u na 6 tot 9 maanden beoordelen. De littekens zijn echter blijvend. Op de foto’s op de website (> link?) ziet u een voorbeeld van het resultaat van de operatie.

Kosten van een liposuctie

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.