Mw. Dr. L.E. Hoorntje

Plastisch chirurg

Realiseer je de verlammende rol die onzekerheid in het leven van mensen kan spelen, de sociale isolatie. Wij kunnen door een simpele ingreep iemands leven een drastisch positieve wending geven. Dan is de term sociale chirurgie misschien beter op zijn plaats.

Fascinerend

Ik hou van de diversiteit in ons vak. Ik vind het heerlijk om ingewikkelde operaties uit te denken, op te lossen en vooral uit te voeren. Mijn specialisaties zijn reconstructieve operaties zoals borstreconstructie en hand- en polschirurgie. Ik vind het fascinerend hoe een hand er van binnen uitziet. Met zoveel functies op zo’n klein oppervlak zijn er allerlei structuren zichtbaar. Anatomisch is de hand echt heel mooi. De bijbehorende zenuwchirurgie vind ik prachtig subtiel.

Zo mooi mogelijk

Reconstructieve operaties vind ik geweldig om te doen. Dat is de kern van ons vak. Het begint vaak vrij dramatisch. Er ontbreekt iets. Soms al bij geboorte, soms door een ongeluk of een operatie en je vraagt je af of het ooit weer mooi of functioneel kan worden. De eerste stap is altijd: wat hebben we aan weefsel? Wat kan ik daarmee doen? Ik zie het als een soort driedimensionale puzzels waarbij het resultaat zo mooi mogelijk moet zijn. Daarna moet het natuurlijk ook nog mooi genezen. Maar de eerste fase ligt in mijn handen en dat doe ik zo goed mogelijk.

Ingrijpend

Mensen denken bij plastische chirurgie vaak aan oppervlakkigheid of ijdelheid. Maar wacht maar tot je de drama’s hoort die achter verwondingen of lichamelijke problemen schuilgaan. Dat is zo ingrijpend voor mensen. Het vervolgens zo functioneel én mooi mogelijk herstellen is echt geen ‘luxe’. Dan komt ook een vetschortoperatie of borstverkleining ineens in een heel ander licht te staan.

Roeping

Ik steek mijn kennis en vaardigheden graag in het helpen van mensen, daar krijg ik energie van. Ik wist op mijn vierde al dat ik arts wilde worden. Het idee van plastische chirurgie kwam pas later, tijdens mijn opleiding tot chirurg toen ik getuige was van een directe borstreconstructie. Dat was zoveel mooier! Het kwartje viel en ik had mijn roeping gevonden.

Direct een afspraak maken?

Overdag kunt u ons bellen op: 050 524 5980

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar
via het algemene telefoonnummer van het Martini Ziekenhuis: 050 524 5245