De Triggerfinger of ook een hokkende vinger genoemd, is een vaak voorkomende klacht in de handen. Hierbij kan de vinger alleen met moeite gestrekt worden. Vaak gaat dit gepaard met een hokkende verspringing van de vinger waarbij er veel pijn kan optreden. Vaak is er ook een pijnlijke verdikking in de handpalm. Ook de duim kan vaak aangedaan zijn. Bij een Triggerfinger is er een ontsteking in een van de buigpezen van de vingers en of de duim. U wordt snel geholpen door onze specialisten en handtherapeuten, die elke dag tientallen hand- en polsproblemen onderzoeken en behandelen.

Behandeling: 

Een triggerduim of een triggerfinger wordt meestal behandeld met een injectie van ontstekingsremmers rond de beknelde buigpees. Doorgaans voert de huisarts deze behandeling uit. Na enkele weken inwerken slinkt het opgezette weefsel en beweegt de duim weer soepel. Bij een minderheid heeft deze injectie geen (blijvend) effect en moet er worden geopereerd. De peesschede wordt daarbij opengesneden, waardoor weer ruimte ontstaat voor de verdikte pees. De duur van de ingreep is ongeveer vijftien minuten. Meteen na de operatie moet de vinger weer goed kunnen buigen en strekken. Na tien dagen worden de hechtingen verwijderd en is genezing vrijwel compleet. Er is nagenoeg geen kans op terugkeer van het probleem aan de geopereerde duim.

Nazorg

Over het algemeen ervaren patiënten na de operatie weinig pijn. Het is belangrijk de geopereerde duim regelmatig volledig te buigen en te strekken om te voorkomen dat de losgemaakte buigpees gaat verkleven aan de genezende wond. Na ongeveer tien dagen worden de hechtingen verwijderd bij de huisarts. In principe zijn er dan geen beperkingen meer.