Algemeen

De hand is opgebouwd uit negentien botten, de pols uit tien botten. Al deze botjes kunnen breken. Tevens kan er sprake zijn van pees-, zenuw en of bandletsel. 

Oorzaak

De oorzaak is meestal een ongeval. Denk hierbij aan een zaagverwonding en of vuurwerkletsels. Ook een bedrijfsongeval is vaak een oorzaak van een groot handletsel. 

Mogelijke behandelingen

Een botbreuk kan meestal met gips worden behandeld, maar soms is een operatie noodzakelijk. Indien er sprake is van pees-, zenuw en bandletsel is een operatie altijd noodzakelijk. Hierbij worden al deze structuren hersteld. 
Juist omdat handen gemaakt zijn om te bewegen luistert de behandeling van botbreuken in de handen erg nauw. Dit geldt zowel voor de operatie, als voor de nabehandeling. Behandeling door een handchirurg en een handtherapeut is daarom van belang. 

Risico's

Bij elke operatie bestaat een kans op complicaties. Er kan een infectie, een bloeding of ander letsel optreden. Bij een botbreuk die gepaard gaat met een open wond is de kans op een infectie groot. Doorgaans wordt uit voorzorg antibiotica toegediend.

Nazorg 

Het streven is de handletsels zo te behandelen dat de patiënt meteen met de handtherapeut bewegingen kan gaan oefenen. Kracht komt pas terug vier tot zes weken nadat de botbreuk is genezen.

Resultaat

Een optimale nabehandeling is vereist om de beweeglijkheid van de hand te herwinnen en te behouden.