Facelift

Met een facelift worden rimpels en plooien in het hals en gelaat gecorrigeerd met een natuurlijk resultaat. Tijdens de behandeling wordt de huid en het onderliggende spier- en bindweefsel strakker getrokken en het overtollige vetweefsel wordt verwijderd.

Ouder worden is onvermijdelijk. Maar die tekenen van ouderdom op je gezicht? Daar kun je wél wat aan doen. Een facelift gebeurt meestal onder algehele narcose, maar kan ook onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. In principe kunt u dezelfde dag weer naar huis.

De voorbereiding

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. (> link?)

Medicijnen
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg.

Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om 6 weken voor de operatie volledig met roken te stoppen en dit vol te houden tot minimaal 6 weken na de operatie.

Nuchter zijn
U moet nuchter zijn voor de operatie.

De operatie

Vlak voor de operatie komt de plastisch chirurg op de voorbereidingsruimte het operatieplan met u aftekenen. Een facelift wordt te allen tijde uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. De plastisch chirurg gebruikt een techniek die bekend staat als MACS lift. MACS staat voor Minimal Access Cranial Suspension. Dat betekent: ophanging van de weefsels in verticale richting, richting de kruin. Fixatie met meerdere, stevige, permanente hechtingen. Op deze manier bereik je een langdurige lift zonder dat het eruit ziet alsof het gezicht strak getrokken wordt. Het is dé methode om onzichtbare littekens te verzekeren: de spanning zit onderhuids, er is amper tractie op de huid zelf. De slappe huid aan de nek, onderkin en wangen wordt onderhuids gecorrigeerd en slechts een kleine hoeveelheid huid wordt verwijderd.

De nabehandeling

Over het algemeen heeft u niet veel pijn na de operatie. Drainagebuisjes worden soms onder de huid geplaatst, nabij de oren. Het is mogelijk dat u verbanden nodig heeft na de operatie, dat beslist de chirurg. Veelal kunt u dezelfde dag nog het ziekenhuis verlaten. Indien nodig blijft u 1 nacht in het ziekenhuis. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle.

De controle vindt plaats op het verpleegkundig spreekuur, 1 week na de operatie. Tot die tijd moeten de pleisters blijven zitten. Douchen mag 24 uur na de operatie. De verpleegkundige controleert de wondgenezing, verwijdert zo nodig de hechtingen en geeft u adviezen voor de eerste periode na de operatie.

Na zo’n twee weken zijn de meeste kneuzingen en verkleuringen verdwenen.

Het advies is om de eerste twee weken na de operatie niet te sporten en gedurende een maand geen zware inspanningen te doen. Het duurt ongeveer drie maanden voordat de zwelling verdwenen is en u de definitieve resultaten ziet. Sommige delen van de huid blijven gespannen aanvoelen gedurende 6 tot 9 maanden. Na een jaar zouden alle littekens vervaagd moeten zijn.

Resultaat

Na de ingreep is het direct zichtbaar dat het gezicht een verticale lift heeft gehad. Deze facelift geeft een jonger gezicht met een natuurlijke uitstraling. Het kan tot een jaar duren voordat alle zwelling verdwenen is en je de definitieve resultaten ziet.

Een facelift laat u er jonger uitzien, maar het neemt uw eigenheid niet weg. U ziet er niet plotseling als iemand anders uit. Integendeel, wanneer de facelift perfect gelukt is zal uw omgeving opmerken dat u er goed uit ziet. Het merendeel van de patiënten is erg tevreden over het resultaat.

Kosten van een littekencorrectie

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.