Voorbereiding

In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een ooglidcorrectie. Een correctie van alleen de boven- of onderoogleden gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving en of onder sedatie (roesje). Correctie van zowel boven- als onderoogleden gebeurt meestal ook onder plaatselijke verdoving, maar kan in overleg tussen de arts en de patiënt ook onder algehele narcose, in dagbehandeling, plaats vinden.

 

Kosten

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw ooglidcorrectie niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.
Een onderooglidcorrectie komt nooit voor vergoeding in aanmerking.

 

Verdoving en operatie

Voor de operatie aan de boven- of de onderoogleden onder plaatselijke verdoving gaat u naar de polikliniek Plastische Chirurgie. De plastisch chirurg tekent bij uw ogen het te verwijderen huidoverschot af en geeft in het ooglid een aantal prikjes voor de plaatselijke verdoving.

Dan verwijdert de chirurg de afgetekende huid en soms ook het overtollige vet en hecht de huid van de oogleden. Op beide uiteinden van de draad komt een klein pleistertje, dat ervoor zorgt dat de draad blijft zitten. Deze pleistertjes moeten blijven zitten tot de eerstvolgende controle op de polikliniek. De littekens bij de bovenoogleden komen in de oogplooi en zijn daarom nauwelijks zichtbaar. Bij de onderoogleden maakt de plastisch chirurg de snede direct onder de wimpers, met een kleine uitbreiding naar de zijkanten. De operatie van alleen de boven- of onderoogleden duurt iets minder dan 1 uur. De operatie van zowel de boven- als onderoogleden duurt ongeveer 2 uur.

 

Na de operatie

Na een operatie onder plaatselijke verdoving op de polikliniek mag u direct naar huis. Na een operatie onder narcose gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de afdeling Dagbehandeling. Wanneer al uw functies in orde zijn, mag u naar huis.

Als u weer thuis bent, kunt u een koud washandje of een gekoelde gelbril (géén ijs) op uw ogen leggen. Dit is pijnstillend en voorkomt overmatige zwelling. Als u na de operatie pijn heeft, mag u paracetamol innemen.

Het is belangrijk dat u de eerste paar dagen na de operatie rustig aan doet. Probeert u ook zoveel mogelijk te voorkomen dat er druk op uw ogen komt. Dus liever niet bukken, niezen of persen. U mag gewoon douchen, want de hechtpleisters zijn bestand tegen water.

 

Nazorg

Na ongeveer een week gaat u volgens afspraak voor controle naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige verwijdert de hechtingen en de pleisters.

De blauwe verkleuring en de zwelling rond uw ogen trekken meestal na 3 weken weg. Na ongeveer 6 weken is de toestand weer normaal. De dunne huid van het ooglid geneest meestal snel en goed. Na enkele maanden zijn de littekens vrijwel niet meer zichtbaar.

Het is moeilijk een volledig symmetrische correctie van beide ogen te krijgen, maar de chirurg streeft daar natuurlijk wel naar. Door de ingreep kunt u een flinke verbetering van uw ooglidproblemen verwachten. Het resultaat van een ooglidcorrectie is niet altijd blijvend. Soms treedt toch weer een verslapping van het weefsel op. Een nieuwe operatie kan dan wenselijk zijn en is bijna altijd mogelijk.