Over de littekencorrectie

In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een littekencorrectie. De manier van verdoven hangt bij een littekencorrectie af van de grootte van de ingreep. Bij kleine ingrepen gebeurt de correctie onder plaatselijke verdoving, bij een grote ingreep onder narcose.

Het gebruik van medicijnen voor en na een littekencorrectie

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom of Ascal? Zegt u dit dan tegen de plastisch chirurg. Met dergelijke medicijnen moet u namelijk vóór de operatie tijdelijk stoppen. Eén dag na de operatie mag u deze medicijnen weer innemen. De plastisch chirurg geeft u hierover instructies.

Vooronderzoek voor een littekencorrectie

Voor een ingreep onder narcose stuurt de afdeling Opnameplanning u 1 tot 3 maanden voor de operatie een oproep voor een vooronderzoek: het preoperatief spreekuur. Dit bestaat uit een bezoek aan de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) en een gesprek met een verpleegkundige. Uw oproepbrief heeft twee bijlagen: een folder over het verloop van het preoperatief spreekuur en de vragenlijst anesthesie. Deze vragenlijst neemt u ingevuld mee naar het spreekuur van de anesthesioloog.

Kosten van een littekencorrectie

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw littekencorrectie niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan.

Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.

Opname voor de littekencorrectie

Vindt uw operatie plaats onder algehele narcose? Dan is het van belang dat u bij aankomst in het ziekenhuis nuchter bent. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stopt u voor de ingreep op tijd met het innemen daarvan (volgens de instructies van uw arts).

Verdoving en de littekencorrectie

Er zijn verschillende technieken om een littekencorrectie uit te voeren. Via een operatie kan de plastisch chirurg het litteken uitsnijden of losmaken en opnieuw hechten. De chirurg kan ook de richting van het litteken veranderen, zodat het nieuwe litteken (deels) samenvalt met huidlijnen en zo minder opvalt.

Bij grote littekens helpt een weefselexpansie. Hierbij rekt de plastisch chirurg met behulp van een ballon een gedeelte van de huid uit. De chirurg gebruikt deze uitgerekte huid als bedekking van de aangrenzende, beschadigde huid.

Verder zijn er methoden voor het egaler maken van de huid, zoals dermabrasie, lasertherapie en chemische peeling. Deze technieken verzachten het litteken. Ook injecties met corticosteroïden helpen het litteken te verminderen.

Na de littekencorrectie

Na een operatie onder plaatselijke verdoving op de polikliniek mag u direct naar huis. Na een operatie onder narcose gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de afdeling Dagbehandeling. Wanneer al uw functies in orde zijn, mag u naar huis.

Voor een goed herstel na de operatie is het belangrijk dat u de eerste week tot twee weken rustig aan doet zoat de wond goed kan genezen. Wanneer u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Met pleisters kunt u gewoon douchen, bij verband kunt u er beter even een zakje omheen doen.

Nazorg van een littekencorrectie

Het tijdstip voor het verwijderen van de hechtingen is afhankelijk van de plaats van de littekens. Hechtingen in het gezicht verwijdert de plastisch chirurg na ongeveer 5 dagen; hechtingen in armen en benen mogen er na ongeveer 3 weken uit. In het begin kan sprake zijn van een zwelling en/of bloeduitstorting zijn, maar deze verdwijnen vanzelf binnen een paar dagen. Het definitieve resultaat van een littekencorrectie is niet te voorspellen en is pas na een jaar duidelijk.