Over liposuctie (vetafzuiging)

Wat is liposuctie?

Liposuctie is een methode binnen de plastische chirurgie. Bij een liposuctie wordt plaatselijk overtollig onderhuids vet weggehaald. De plastisch chirurg verwijdert vet op plaatsen zoals de buik, billen, heupen en benen.

Wanneer een liposuctie?

Een liposuctie wordt vaak uitgevoerd wanneer je niet tevreden bent over de verdeling van vet in je lichaam. Liposuctie is geen methode om af te vallen en is ook geen behandeling voor cellulitis.

Praktische informatie
In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een liposuctie. De duur van een liposuctie is afhankelijk van de grootte van de ingreep. De gemiddelde duur van een liposuctie is ongeveer één uur. Deze behandeling vindt meestal plaats onder algehele narcose. Bij kleine contourafwijkingen, zoals overtollig vet in de hals, is plaatselijke verdoving voldoende. Na afloop kunt u dan meteen naar huis. Voor grotere ingrepen blijft u een aantal dagen in het ziekenhuis.

Het gebruik van medicijnen voor en na een liposuctie
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom of Ascal? Zegt u dit dan tegen de plastisch chirurg. Met dergelijke medicijnen moet u namelijk vóór de operatie tijdelijk stoppen. Eén dag na de operatie mag u deze medicijnen weer innemen. De plastisch chirurg geeft u hierover instructies.

Vooronderzoek liposuctie

Binnen 1 tot 3 maanden voor de liposuctie stuurt de afdeling Opnameplanning u een oproep voor een vooronderzoek: het preoperatief spreekuur. Dit bestaat uit een bezoek aan de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) en een gesprek met een verpleegkundige. Uw oproepbrief heeft twee bijlagen: een folder over het verloop van het preoperatief spreekuur en de vragenlijst anesthesie. Deze vragenlijst neemt u ingevuld mee naar het spreekuur van de anesthesioloog.

Kosten van een liposuctie

Of de liposuctie vergoedt wordt hangt af van uw verzekeringspakket. Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar de liposuctie niet vergoedt. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan.

Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.

Opname voor de liposuctie

Afhankelijk van de grootte van de liposuctie wordt door de plastisch chirurg bepaalt of u algehele narcose krijgt. Krijgt u algehele narcose en komt u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis? Dan moet u bij aankomst nuchter zijn. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stopt u voor de ingreep op tijd met het innemen daarvan (volgens de instructies van uw arts).

Verdoving en de liposuctie

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg bij u het te opereren gebied af. Daarna start de anesthesioloog met de narcose. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Dan volgt de operatie.

De plastisch chirurg spuit via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen het te behandelen gebied op met een vloeistof. Deze vloeistof vergemakkelijkt het wegzuigen van de vetcellen en vermindert het bloedverlies.

Als de vloeistof is ingewerkt, brengt de chirurg een zuigbuis via de huidsnedes in. Deze zuigbuis is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Hiermee zuigt de chirurg het overtollige vetweefsel weg tot het gewenste resultaat is bereikt.

Daarna hecht de chirurg de huidsnedes weer. Soms brengt de chirurg tevens slangetjes (drains) aan voor het afzuigen van overtollig wondvocht na de operatie. Deze blijven enkele dagen zitten tot er bijna geen wondvochtproductie meer is.

Een liposuctie duurt gemiddeld één uur, maar de precieze duur van een ingreep hangt af van de grootte van de operatie.

Na de liposuctie

Na een liposuctie onder narcose gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de verpleegafdeling. Na een liposuctie moet u, afhankelijk van de plaats waar u geopereerd bent, een pantybroek, elastische windsels of een elastisch korset dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkende 'onderkleding' draagt u gedurende 4 tot 6 weken dag en nacht. Deze 'onderkleding' mag u alleen even uitdoen op de momenten dat u zich wast of een douche neemt. Na 24 uur mag u zich al douchen of wassen.

Na 1 of 2 dagen na de operatie verwijdert de verpleegkundige de drains. Direct na de liposuctie is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn. Soms komen verhardingen voor die pas na weken of soms maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn.

Nazorg van een liposuctie

1 of 2 weken na de liposuctie gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wond en verwijdert de hechtingen.

Bijwerkingen van een liposuctie

Gedurende enkele weken na de liposuctie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt vanzelf weg. De pijn is goed te bestrijden met paracetamol. Helpt dit onvoldoende, neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

Risico’s van een liposuctie

Liposuctie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er kan een nabloeding en/of infectie optreden. Deze komen echter bijna nooit voor. De ingreep biedt contourverbetering, maar geen perfectie. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd, of is het resultaat asymmetrisch. Dan is een tweede liposuctie nodig. Correctie van bestaande onregelmatigheden in de huid is niet mogelijk. Het kan zijn dat de operatie juist een onregelmatig huidoppervlak veroorzaakt, want liposuctie is een moeilijk te doseren methode. De plastisch chirurg kan niet exact controleren hoeveel vet de pomp ter plaatse wegzuigt. Het definitieve resultaat van een liposuctie kunt u pas na 6 tot 9 maanden beoordelen.