Facelift

In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een facelift. De operatie gebeurt meestal onder algehele narcose. U blijft na de operatie eventueel 1 nacht in het ziekenhuis.

 

Met een facelift worden uw rimpels en plooien in het hals en gelaat gecorrigeerd met een natuurlijk resultaat. Tijdens de behandeling wordt uw huid en het onderliggende spier- en bindweefsel strakker getrokken en het overtollige vetweefsel wordt verwijderd. Hierdoor krijgt u weer een fris en jong uiterlijk. Als er onder de kin overmatig vetweefsel aanwezig is of als de hals dikke huidplooien heeft, kan het noodzakelijk zijn om deze ook te 'liften'. Een facelift wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Een facelift wordt uitgevoerd om het onderste gedeelte van het gezicht te liften. Uw voorhoofd wordt tijdens deze ingreep dus niet gelift. Wanneer u dit wenst, kan dit gedaan worden door middel van een voorhoofdslift of een wenkbrauwlift.

 

Kosten

Een facelift wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. 

 

Opname

Wanneer u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis komt, moet u bij aankomst nuchter zijn. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stopt u voor de ingreep op tijd met het innemen daarvan (volgens de instructies van uw arts).

 

Verdoving en operatie

Op de operatiekamer start de anesthesioloog met de narcose. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Dan volgt de operatie. 

De operatie zelf duurt enkele uren. Tijdens de operatie wordt de huid van de hals, wangen en de weefsellaag onder de huid over een groot gebied losgemaakt en aangespannen in de richting van het oor. Eventueel overtollig vetweefsel in het halsgebied kan worden weggehaald via een huidsnede onder de kin. Voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat is het belangrijk dat de huid niet te strak wordt getrokken.  Aan het eind van de operatie kunnen in de wond een of meerdere drains (dunne slangetjes) worden achtergelaten om wondvocht en bloed uit de wond af te voeren. Deze drains worden na een dag verwijderd. Na de operatie moet u één dag in het ziekenhuis verblijven.

Na de operatie

Na afloop van een facelift wordt uw gezicht met een drukverband omzwachteld. Dit verband moet enkele dagen blijven zitten. Eventuele drains verwijdert de arts de dag na de operatie. Na de operatie zijn uw gezicht en hals gezwollen en verkleurd, dit duurt gemiddeld twee weken. Behalve dat het er niet prettig uitziet, heeft u er weinig last van. Eén tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. De littekens zijn bij nauwkeurige inspectie weliswaar altijd zichtbaar, maar vallen in de praktijk meestal nauwelijks op. Ze lopen in de behaarde hoofdhuid en van daaruit naar beneden langs uw oor. Daar maakt het litteken een bochtje om de oorlel heen, om via de achterkant van het oor weer onder het haar te verdwijnen. Afhankelijk van de operatie, kan er ook een extra littekentje onder uw kin voorkomen. Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken.

 

Nazorg

In de eerste week na de operatie gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wondgenezing, verwijdert de hechtingen en brengt daarna een speciale littekenpleister aan. Deze pleister zorgt ervoor dat u een zo mooi mogelijk litteken overhoudt. Hoe het litteken er uiteindelijk uit komt te zien, is per persoon verschillend.

Een facelift is een cosmetische ingreep en brengt dezelfde risico’s met zich mee als andere operaties. De wond kan gaan infecteren, maar dat komt zelden voor. Soms kan een nabloeding optreden.   De plastisch chirurg opereert u dan opnieuw om het bloedvat te dichten. Eventueel kan de wondvocht zich onderhuids ophopen, dit kan meestal poliklinisch worden verwijderd. Heel soms komen ook zenuwbeschadigingen voor. Dit is een vervelende complicatie welke door aantal maanden af te wachten vaak wel verbetert.