Over de correctie verslapte ooglidspier

Wanneer de spier, die het bovenooglid omhoog trekt, niet goed functioneert, kan het zijn dat u last heeft van een hangend ooglid. De lidspleet wordt kleiner waardoor minder oogwit zichtbaar is. De medische term voor dit hangende ooglid is een ptosis. Dit kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd.

Het verschil tussen een correctie verslapte ooglidspier en een ooglidcorrectie

Bij een correctie verslapte ooglidspier wordt de hefspier simpel gezegd verkort. De oorspronkelijke spier trekt het ooglid nog steeds op, maar de ooglidrand hangt in rust iets hoger. Bij een ooglidcorrectie wordt overtollige huid en mogelijk ook overtollig vet verwijdert. Een correctie verslapte ooglidspier is dus iets anders dan een ooglidcorrectie.

Praktische informatie

In overleg met de plastisch chirurg besluit u uw verslapte ooglidspier te corrigeren. Deze operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. U kunt dezelfde dag nog naar huis. Houdt er rekening mee dat u na de operatie uw ogen tijdelijk minder goed kunt gebruiken. Ook de verdoving werkt dan nog. Daarom adviseren wij u na de operatie niet zelf in de auto of op de fiets naar huis te rijden. Het is dus belangrijk dat u vervoer naar huis regelt

Kosten van een correctie verslapte ooglidspier

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw ooglidspier correctie niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.

Opname voor een correctie verslapte ooglidspier

Wij verzoeken u op de dag van de operatie geen make-up aan te brengen. Als u lenzen draagt, doet u deze dan voor de ingreep uit. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom of Ascal? Zegt u dit dan tegen de plastisch chirurg. Met deze medicijnen moet u namelijk vóór de operatie tijdelijk stoppen. (Volgens de instructies van uw arts). Eén dag na de operatie mag u deze medicijnen weer innemen. De plastisch chirurg geeft u hierover instructies.

Verdoving en de correctie verslapte ooglidspier

De plastisch chirurg tekent met een stift de plaats voor de snee in het ooglid. De snee komt in de oorspronkelijke huidplooi, waardoor het litteken na de operatie nauwelijks zichtbaar is. Daarna dient de chirurg de plaatselijke verdoving toe via een aantal prikjes in het ooglid. De chirurg maakt vervolgens de hefspier los van de bindweefselplaat, kort de spier een stukje in en hecht de spier weer aan de plaat. De oorspronkelijke spier trekt het ooglid nog steeds op, maar de ooglidrand hangt in rust iets hoger. De chirurg sluit de snee in het ooglid met niet-oplossende hechtingen en pleisters.

Na de correctie verslapte ooglidspier

Na de operatie mag u direct naar huis. Als u thuis bent, kunt u een koud washandje of een gekoelde gelbril (géén ijs) op uw ogen leggen. Dit is pijnstillend en voorkomt overmatige zwelling. Wanneer u na de operatie pijn heeft, mag u paracetamol innemen.

Het is belangrijk dat u de eerste paar dagen na de operatie rustig aan doet. Voorkom dat er druk op uw ogen komt. Dus liever niet bukken, niezen of persen. Na de operatie kunt u gewoon douchen, want de hechtingen en pleisters zijn bestand tegen water.

Nazorg van een correctie verslapte ooglidspier

Na ongeveer een week gaat u volgens afspraak voor controle naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wond en verwijdert de hechtingen en de pleisters. In sommige gevallen kan correctie van het hangende ooglid problemen veroorzaken met het sluiten van het oog. In een enkel geval is dan een tweede correctie noodzakelijk. Na de operatie heeft u een ruimer gezichtsveld. Perfecte symmetrie is niet altijd haalbaar. Wanneer het verschil in hoogte tussen beide oogleden 1 mm of minder bedraagt, is het resultaat van de operatie als goed te beschouwen.