Buikwandcorrectie

In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een buikwandcorrectie. Deze operatie gebeurt onder algehele narcose. Meestal blijft u tussen 3-7 dagen n het ziekenhuis. Door een buikwandcorrectie kan uw verslapte buik worden gecorrigeerd. Uw buikwand kan door afvallen, zwangerschap of veroudering zo ernstig verslappen dat een 'hangbuik' ontstaat. Met onze buikwandcorrectie verwijderen we het huidoverschot zodat u een strakkere buik krijgt. 

Roken belemmert de wondgenezing. We raden u dringend aan enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen. Bent u te zwaar? Volgt u dan vóór de operatie een goed vermageringsdieet. Een gunstig gewicht bevordert het resultaat en verkleint de kans op wondcomplicaties.

 

Kosten

Een zorgverzekeraar vergoedt een buikwandcorrectie meestal niet. Alleen in geval van ernstige lichamelijke problemen dekt een verzekering de kosten. De plastisch chirurg vraagt vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.

 

Opname

Als steun na de operatie heeft u een stevige ‘step-in’ (elastische slip) nodig. Deze is verkrijgbaar bij een lingeriezaak. U neemt de step-in mee op de dag van uw opname mee naar het ziekenhuis.

Wanneer u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis komt, moet u bij aankomst nuchter zijn.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stopt u voor de ingreep op tijd met het innemen daarvan (volgens de instructies van uw arts). Op de dag van opname scheert de verpleegkundige bij u het operatiegebied. De plastisch chirurg tekent met een viltstift de plaats van de snede op de huid.

 

Verdoving en operatie

Op de operatiekamer start de anesthesioloog met de algehele narcose. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Dan volgt de operatie.

De plastisch chirurg brengt een horizontale snede boven het schaambeen aan, en maakt van daaruit de huid en het vet tot aan de ribben los. De navel blijft vastzitten op de onderliggende spierlaag. Nadat overtollige huid en vet zijn verwijderd, hecht de chirurg de navel op een nieuwe plaats in. Als de spieren van de buikwand zijn uitgerekt, zal de chirurg de spieren naar elkaar toe hechten. Dit versterkt de spieren. Als er sprake is van een navelbreuk, herstelt de chirurg die ook. De chirurg sluit daarna de wond en brengt in het wondgebied twee dunne slangetjes (drains) aan die het wondvocht afvoeren. Een buikwandcorrectie duurt ongeveer twee uur.

 

Na de operatie

Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de verpleegafdeling. Meestal heeft u niet veel pijn na de operatie. De buikwand is verbonden en u ligt met opgetrokken benen in bed om de spanning op de wondranden te verminderen. Na een dag of 2 verwijdert de verpleegkundige de drains. U mag gewoon douchen. Vanaf 2 à 3 dagen na de operatie draagt u gedurende drie weken overdag de step-in die u heeft aangeschaft.

Afhankelijk van uw herstel kunt u na ongeveer 4 dagen naar huis. We raden u aan de eerste week na thuiskomst hulp voor huishoudelijke taken te regelen. De buikwond heeft 2 weken nodig om te genezen. Hoe meer rust u de operatiewond geeft, hoe groter de kans dat de littekens zich optimaal herstellen. Bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren, zijn toegestaan.

In het begin kunnen de littekens vrij dik, rood en gevoelig zijn. Dit herstelt zich na enkele maanden. Door voorzichtige massage met een crème of lotion kunt u de littekens wat soepeler maken.

Nazorg

Twee weken na de operatie gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wondgenezing, verwijdert de hechtingen en geeft u leefregels mee. U krijgt het advies de eerste 6 weken sporten, zwaar tillen of hoog reiken achterwege te laten.

Er kunnen complicaties optreden zoals een nabloeding van de wond of een infectie. Neemt u in dat geval contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. Daarnaast kunnen complicaties specifiek voor een buikwandcorrectie optreden. Onder de navel kan het gevoel van de huid bij aanraking anders zijn dan normaal. Dit herstelt zich in de loop van de tijd. Soms hoopt zich na het verwijderen van de drains overtollig wondvocht op. Als dit hinderlijk voor u is, kunt u op de polikliniek het vocht laten wegzuigen.

Over het algemeen zal uw buik na de operatie platter zijn. Op de heupen kunnen kleine oneffenheden ontstaan. In een later stadium is correctie hiervan mogelijk. Het uiteindelijke litteken loopt dwars over de onderbuik, van de buitenkant van de ene heup via de bovenkant van het schaambeen naar de buitenkant van de andere heup. Er ontstaat daarnaast een litteken rond de navel. De littekens zijn blijvend.