Bovenarmlift 

Door afvallen, vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties (maagverkleining, Gastric Bypass) kan de huid en het vet van de bovenarm erg slap en rimpelig worden. Dit kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie dermolipectomie van de bovenarmen. In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een bovenarmlift. De operatie gebeurt meestal onder algehele narcose. U blijft na de operatie 1 dag in het ziekenhuis.

Het is van belang dat u voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht heeft. Dat bevordert de wondgenezing en draagt bij aan het voorkomen van complicaties.

 

Kosten

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw bovenarmlift niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor de operatie voor u aan. 
Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.

Opname

Wanneer u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis komt, moet u bij aankomst nuchter zijn. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stopt u voor de ingreep op tijd met het innemen daarvan (volgens de instructies van uw arts).

 

Verdoving en operatie

Op de operatiekamer start de anesthesioloog met de narcose. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Dan volgt de operatie.

Als de bovenarm niet heel slap en rimpelig is, kan de plastisch chirurg de huid opspannen en in de oksel hechten. In de meeste gevallen is het nodig de huid in twee richtingen op te spannen. Dit geeft na afloop een lang S-vormig litteken tussen de elleboog en de oksel. Het litteken zit aan de binnenkant van de bovenarm, zodat dit later minder opvalt. Als het nodig is, verwijdert de plastisch chirurg tijdens dezelfde operatie ook overmatig vet.

Vervolgens hecht de chirurg de huid met onderhuidse hechtingen en hechtpleisters. Hij/zij legt tevens een slangetje (drain) aan in de arm voor het wegzuigen van wondvocht en bloed. De operatie duurt ongeveer anderhalf uur. Na de operatie krijgt u een soort strakke, elastische maillot om uw bovenarmen.

 

Na de operatie

Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de verpleegafdeling. 1 dag na de operatie mag u meestal naar huis. Voordat u met ontslag gaat, verwijdert de verpleegkundige de drain.

De elastische maillot om uw bovenarmen draagt u 4 weken dag en nacht. Daarna nog 2 weken alleen overdag. De eerste 2 weken na de operatie dient u uw armen zo weinig mogelijk te bewegen. U mag ook niet sporten of zwaar lichamelijk werk verrichten. De wondgenezing duurt ongeveer 2 weken. Daarna mag u beginnen met licht werk. Pas na 4 tot 6 weken mag u weer sporten en zwaar werk verrichten.

 

Nazorg

In de derde week na de operatie gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wondgenezing, verwijdert de hechtingen en brengt daarna een speciale littekenpleister aan. Deze pleister zorgt ervoor dat u een zo mooi mogelijk litteken overhoudt. Hoe het litteken er uiteindelijk uit komt te zien, is per persoon verschillend.

De kans op complicaties na een bovenarmlift is niet groot. De wond kan gaan infecteren, maar dat komt zelden voor. Mensen met teveel onderhuids vetweefsel lopen meer risico op wondinfectie. Soms kan een nabloeding optreden. De plastisch chirurg opereert u dan opnieuw om het bloedvat te dichten.

De operatie geeft bij de meeste mensen een bevredigend resultaat. De contour van uw arm zal verbeteren, maar er blijft een groot litteken zichtbaar.