Borstverkleining / Borstlift 

Als u schouder/nek en rugklachten ervaart door te grote borsten of wanneer de huid onder uw uitgezakte borsten gaat smetten, kan een borstverkleining u verlichting geven. Ook wanneer u uw borsten niet vindt passen bij de rest van uw lichaam of als uw volle boezem de bron is van onzekerheid, kan een borstverkleining u de oplossing bieden. In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een borstverkleining. De operatie gebeurt onder algehele narcose. U verblijft 1 tot 3 nachten in het ziekenhuis.

In sommige gevallen is er niet sprake van te grote borsten maar meer van hangende borsten. Er is dan sprake van ondervulling met name in het bovenste deel van de borsten. Ook zitten de tepels vaak lager dan waar ze normaal gesproken horen te staan. Bij deze gevallen worden de borsten gelift en niet verder verkleind. Hierbij wordt de huidoverschot weggenomen en kan de tepel inclusief vulling van de borst omhoog worden verplaatst zodat de contouren van de borst kunnen worden hersteld. In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een borstlift. U verblijft 1 nacht in het 

Voorbereidend gesprek

Tijdens het voorbereidende gesprek kunt u uw klachten, vragen en wensen met betrekking tot een borstverkleining bespreken. Uw plastisch chirurg zal u vragen naar uw verwachtingen rondom het resultaat en de behandeling. Naar aanleiding hiervan geeft uw plastisch chirurg u inzicht in de mogelijkheden en bekijkt hij of de ingreep aan uw verwachtingen kan voldoen. De plastisch chirurg zal daarnaast uitgebreide voorlichting geven over de voorbereidingen, de ingreep en de nazorg. Daarnaast zal er tijdens het voorbereidende gesprek bepaald worden of u een geschikte kandidaat bent voor een borstverkleining. Onder andere uw medische achtergrond, uw medicijngebruik en uw huidige gezondheid komen ter sprake.

De operatie

Een borstverkleining wordt te allen tijde uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld anderhalf uur. De plastisch chirurg zal eerst een kleine incisie maken rond de tepelhof en naar de borstplooi. Indien nodig zal er een incisie worden gemaakt in de plooi onder de borst. Uw arts kan ervoor kiezen om geen incisie onder de borst te maken als er bijvoorbeeld minder weefsel weggehaald dient te worden. Vervolgens zal er aan de onderkant van de borst zorgvuldig vet- en huidweefsel worden verwijderd, waarna uw plastisch chirurg de tepel naar de juiste hoogte zal verplaatsen. Indien nodig wordt het tepelhof verkleind voor een natuurlijk en gebalanceerd resultaat.

Resultaten

Na de ingreep is het direct zichtbaar dat de borsten kleiner van omvang zijn. Het eindresultaat is echter pas een jaar na de operatie te beoordelen. Het resultaat van een borstverkleining is kleinere en stevigere borsten. Ook de vorm van de borsten zal veranderen, passend bij de nieuwe grootte. Het merendeel van de vrouwen is erg tevreden over het resultaat: klachten aan de rug, nek en schouders verdwijnen vaak helemaal en hun onzekerheid vermindert aanzienlijk.

Kosten

De ziektekostenverzekeraars zullen over het algemeen een borstverkleining vergoeden. Met name als sprake is van minimaal een D-cup of als de borsten uitgesproken ongelijk van grootte zijn. Mogelijk roept een medisch adviseur van uw ziektekostenverzekeraar u op voor een gesprek. Deze adviseur beoordeelt of u in aanmerking komt voor vergoeding van een borstverkleinende operatie. Komt u niet in aanmerking voor vergoeding en u wilt de operatie wel ondergaan, neemt u dan contact op met het secretariaat van de polikliniek Plastische Chirurgie. U ontvangt vervolgens een prijsopgave van de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, plannen wij in overleg met u de operatiedatum.

 

Opname

Wanneer u op de dag van de operatie naar het ziekenhuis komt, moet u bij aankomst nuchter zijn. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stopt u voor de ingreep op tijd met het innemen daarvan (volgens de instructies van uw arts). Voorafgaand aan de operatie scheert de verpleegkundige uw oksels. De plastisch chirurg tekent met een viltstift op de huid de plaats van de snede.

 

Verdoving en operatie

Op de operatiekamer start de anesthesioloog met de algehele narcose. U krijgt een infuus in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Daarna volgt de operatie. De plastisch chirurg haalt een gedeelte van het klierweefsel weg aan de onderkant van de borst en verplaatst de tepel daarna omhoog. Na hechting van de wond ontstaat er een ankervormig litteken. Soms brengt de plastisch chirurg in het wondgebied twee slangetjes (drains) aan voor het afvoeren van het wondvocht.

Het verwijderde weefsel gaat voor onderzoek naar de patholoog om eventuele afwijkingen op te sporen. Mocht dit bijzonderheden opleveren, dan hoort u dit van de plastisch chirurg. De borstverkleining betreft alleen de borsten. De plastisch chirurg haalt het overtollige weefsel dat bij sommige vrouwen van de oksel doorloopt tot aan de rug, niet weg. Uw borsten zijn na afloop van de operatie ingepakt met een steungevend verband. Een borstverkleinende operatie duurt ongeveer 2 uur.

 

Na de operatie

Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige verwijdert de drains als de productie van wondvocht voldoende is afgenomen. De eerste 24 uur na de operatie heeft u pijn, daarna kunnen de borsten strak en gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk.

Een dag na de operatie verwijdert de verpleegkundige het verband en meet u een bh aan. Voor de kosten van de bh krijgt u een rekening. Deze bh (of een andere bh zonder beugel) dient u de eerste 6 weken dag en nacht te dragen. De hechtpleisters blijven zitten tot uw eerste controle op de polikliniek. U mag wel gewoon douchen. Voorzichtige massage met een crème of lotion kan de soepelheid van de littekens bevorderen.

Na 1-4 dagen gaat u weer naar huis. Wij raden u aan de eerste week na thuiskomst hulp voor huishoudelijke taken te regelen. Bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren, zijn toegestaan. In de eerste 6 weken kunt u beter niet sporten, zwaar tillen of hoog reiken.

 

Nazorg

10 tot 14 dagen na de operatie gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuuur. De verpleegkundige controleert de wondgenezing, verwijdert de hechtingen en u krijgt de uitslag van het weefselonderzoek.

Net als bij andere operaties kunnen zich complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. Soms is er onvoldoende bloedcirculatie in de wondranden en kan huidweefsel afsterven. Als de wond niet goed geneest, herstellen ook de littekens minder goed. Als dit gebeurt, neemt u dan contact op met het secretariaat van de polikliniek Plastische Chirurgie.

De littekens zijn blijvend. Het gevoel in de tepels kan verminderd of geheel verdwenen zijn. Vaak komt het gevoel weer terug, maar niet altijd volledig. Als bij u ook klierweefsel onder de tepel is verwijderd, is het geven van borstvoeding soms niet meer mogelijk.

Volledige symmetrie van de borsten is niet te garanderen. Het duurt circa 6 maanden voor de borsten hun definitieve vorm hebben. Voor een optimaal resultaat is soms opnieuw opereren nodig. Door pilgebruik, zwangerschap of gewichtstoename kunnen de borsten in omvang toenemen. Door onder andere vermagering kunnen de borsten mogelijk weer verslappen.