Correctie verslapte ooglidspier

Wanneer de spier die het bovenooglid omhoog trekt niet goed functioneert, kan het zijn dat u last heeft van een hangend ooglid. De lidspleet wordt kleiner waardoor minder oogwit zichtbaar is. De medische term voor dit hangende ooglid is een ptosis. Dit kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd.

Naast zware of verslapte huid van de bovenoogleden komt het soms voor dat het hefspiertje van het ooglid niet meer goed werkt. Dan hangt uw bovenooglid als het ware over een stukje van de pupil. Dat geeft een vermindering van uw gezichtsvermogen. U kijkt als het ware tegen uw ooglid aan. In een voortdurende poging om het ooglid toch open te houden, kunt u zich in de loop van de dag vermoeider voelen of hoofdpijn krijgen.

De voorbereiding

> Hier mist nog input

De operatie

Een correctie van het ooglidhefspiertje is als het ware een ooglidcorrectie waarbij vervolgens ook nog het spiertje wat strakker gezet wordt en het oog zo meer ‘opent’. Dit is een weinig belastende ingreep die onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd.

Voor de operatie aan de oogleden onder plaatselijke verdoving gaat u naar de polikliniek Plastische Chirurgie. De plastisch chirurg tekent bij uw ogen het te verwijderen huidoverschot af en geeft in het ooglid een aantal prikjes voor de plaatselijke verdoving. Dan verwijdert de chirurg de afgetekende huid en soms ook het overtollige vet. Ook zal het hefspiertje strakker worden gezet. Tenslotte wordt de huid van de oogleden gehecht. De littekens bij de bovenoogleden komen in de oogplooi en zijn daarom nauwelijks zichtbaar. De ingreep aan het ooglidhefspiertje duurt ongeveer 1 uur. Na een operatie onder plaatselijke verdoving op de polikliniek mag u direct naar huis.

De nabehandeling

Als u weer thuis bent, kunt u een koud washandje of een gekoelde gelbril (géén ijs) op uw ogen leggen. Dit is pijnstillend en voorkomt overmatige zwelling. Als u na de operatie pijn heeft, mag u paracetamol innemen.

Het is belangrijk dat u de eerste paar dagen na de operatie rustig aan doet. Probeert u ook zoveel mogelijk te voorkomen dat er druk op uw ogen komt. Dus liever niet sporten, bukken, niezen of persen. Wel mag u douchen, want de hechtpleisters zijn bestand tegen water. De pleisters moeten blijven zitten tot de eerstvolgende controle op de polikliniek.

Na ongeveer een week gaat u volgens afspraak voor controle naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige verwijdert de hechtingen en de pleisters.

De blauwe verkleuring en de zwelling rond uw ogen trekken meestal na 3 weken weg. Na ongeveer 6 weken is de toestand weer normaal. De dunne huid van het ooglid geneest meestal snel en goed. Na enkele maanden zijn de littekens nog maar weinig zichtbaar.

Resultaat

Door de ingreep kunt u een flinke verbetering van uw ooglidproblemen verwachten. Het is moeilijk een volledig symmetrische correctie van beide ogen te krijgen, maar de chirurg streeft daar natuurlijk wel naar. Het resultaat van een ooglidcorrectie is bovendien niet altijd blijvend. Soms treedt toch weer een verslapping van het weefsel op. Een nieuwe operatie kan dan wenselijk zijn en is bijna altijd mogelijk.

Kosten van een ooglidspiercorrectie

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.

Vaak wordt correctie van een verslapt ooglidhefspiertje door de verzekeraar vergoed – mits u daarvoor verzekerd bent. In die gevallen moet het teveel aan bovenooglidhuid de pupil voor een groot deel bedekken als u ontspannen recht vooruit kijkt. Uw plastisch chirurg licht u in over de voorwaarden die de verzekeraar stelt en vraagt vóór de ingreep een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.