Correctie van afstaande oren
Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, komen vaak voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Oorcorrectie kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer 7 jaar.
Bij een oorcorrectie wordt een snee aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt geremodelleerd en het stukje huid dat aan de achterkant overblijft als het oor dichter tegen het hoofd komt, wordt verwijderd. In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot correctie van uw afstaande oren, onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving op de polikliniek.
De voorbereiding
Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het Preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. (> link?)
Medicijngebruik
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg.
Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen.
Nuchter zijn
Als uw operatie onder algehele narcose plaatsvindt, moet u bij aankomst in het ziekenhuis nuchter zijn. Bij een oorstandscorrectie onder plaatselijke verdoving hoeft u niet nuchter te zijn op de dag van de operatie.
Voordat u voor de ingreep naar het ziekenhuis komt, wast u thuis eerst uw haren.
De operatie
Meestal gebeurt een oorstandscorrectie bij volwassenen op de polikliniek en onder plaatselijke verdoving. De plastisch chirurg spuit rond het oor een verdovend middel in. Dan wordt aan de achterzijde van het oor een snee in de huid gemaakt. Vervolgens verandert de plastisch chirurg het kraakbenig oorskelet, zodat de oorschelp meer naar de schedel komt. De chirurg hecht de gecorrigeerde stand met oplosbare hechtingen. Zo nodig volgt aanpassing van het andere oor. Tot slot krijgt u verband over uw oren met hierover een haarband of een ‘tulband’-verband. Als de operatie onder algehele narcose plaatsvindt, gaat u naar de operatiekamer. De anesthesist brengt u in slaap. Vervolgens verloopt de operatie zoals ook onder plaatselijke verdoving. De operatie duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.
De nabehandeling
Na een operatie onder plaatselijke verdoving op de polikliniek mag u direct naar huis. Na een operatie onder narcose gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de afdeling dagbehandeling. Wanneer al uw functies in orde zijn, mag u naar huis. Voor een goed herstel na de operatie is het belangrijk dat het verband goed blijft zitten en droog blijft tot de eerstvolgende controle-afspraak. De eerste dag na de operatie kunt u pijn hebben. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen. De hechtingen zijn oplosbaar, ze hoeven niet verwijderd te worden. U kunt verder gewoon eten en drinken.
Na twee dagen moet de pijn duidelijk minder zijn. Als dit niet zo is, neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. Dit geldt ook als u last heeft van bloeden of verdenking op een infectie. Draagt u een ‘tulband’-verband, dan heeft u na een week een controle-afspraak bij het verpleegkundig spreekuur. Anders na twee weken. Het verband moet droog blijven tot aan de controleafspraak. Als het verband verschuift kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie.
Tijdens de controle-afspraak vertelt de verpleegkundige u hoe lang u een haarband moet dragen. De eerste weken raden we tillen of voorover buigen af, omdat dit erg pijnlijk kan zijn. In verband met het herstel van uw oren kunt u de eerste twee weken niet sporten. Bij contact- of balsporten is dit zes weken. De correctie van de oren is blijvend, achter het oor zit een litteken.
Resultaat
Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwacht-en maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter uw oor, welke door de locatie vrij onopvallend is. Het definitieve resultaat is pas na ongeveer een half jaar te beoordelen.