Buikwandcorrectie

Door gewichtsverlies, veroudering of zwangerschappen kan verslapping van de huid van de buik optreden. Door deze verslapping kan een zogenaamd ‘vetschort’ ontstaan. Een buikwandcorrectie kan in deze gevallen verbetering brengen. De plastisch chirurg verwijdert dan de overtollig huid van de buik.

In sommige gevallen gaat het vetschort gepaard met lichamelijke klachten, zoals rugklachten. Ook kan de huid irriteren in de plooien. In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een buikwandcorrectie.

De voorbereiding

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. (> link?)

Medicijngebruik
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet in sommige gevallen voor de operatie worden gestopt. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen.

Nuchter zijn
U moet nuchter zijn voor de operatie.

De operatie
Voor de operatie komt de plastisch chirurg op de voorbereidingsruimte op het operatiecomplex met een viltstift de plaats van de snede op de huid aftekenen.

De operatie vindt vervolgens plaats onder algehele narcose en duurt circa 2 uur. Vanuit een snee vlak boven het schaambeen wordt de huid en het vet tot aan de ribben losgemaakt terwijl de navel op zijn plek blijft. Het overtollige huid- en vetweefsel wordt verwijderd, waarna de navel op zijn nieuwe plaats wordt ingehecht. Er blijft uiteindelijk een litteken zichtbaar zo laag mogelijk op de onderbuik van de ene heup naar de andere heup, welke mooi wegvalt onder uw ondergoed. Tevens zal er een litteken rond de navel zichtbaar zijn. In sommige gevallen zal door uw plastisch chirurg een aanvullend verticaal litteken geadviseerd worden en soms zal een aanvullende liposuctie van bijvoorbeeld bovenbuik of flanken nog extra mooi resultaat kunnen geven.

De nabehandeling

In het ziekenhuis
Over het algemeen heeft u niet veel pijn na de operatie. De buikwand is verbonden en u ligt met opgetrokken benen in bed om de spanning op de wondranden te verminderen. Eventuele drains (slangetjes om wondvocht af te voeren) zullen meestal na 2 dagen verwijderd worden. Afhankelijk hiervan en van het herstel kunt u na 1 à 2 dagen naar huis.

Thuis
De controle vindt plaats op het spreekuur, 2 weken na de operatie. Tot die tijd moeten de pleisters blijven zitten. U mag gewoon douchen. De verpleegkundige controleert de wondgenezing, verwijdert zo nodig de hechtingen en geeft u adviezen voor de eerste periode na de operatie. We raden u aan de eerste week na thuiskomst hulp voor huishoudelijke taken te regelen. De buikwond heeft 2 weken nodig om te genezen. Hoe meer rust u de operatiewond geeft, hoe groter de kans dat de littekens zich optimaal herstellen. Bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren, zijn toegestaan. Het is beter om de eerste 6 weken na de operatie niet te sporten, zwaar te tillen of hoog te reiken. Voorzichtige massage van de littekens met een crème of lotion kan helpen de soepelheid van de littekens te bevorderen.

Resultaat
Over het algemeen is uw buik na de operatie platter. De littekens zijn blijvend. In het begin kunnen deze dik, rood en gevoelig zijn. Dit herstelt zich meestal na enkele maanden. Op de heupen kunnen kleine oneffenheden ontstaan. Deze kunnen zo nodig in een later stadium worden gecorrigeerd. Op de foto’s op de website (> link?) ziet u een voorbeeld van het resultaat van de operatie.

Kosten van een buikwandcorrectie

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.