Bovenbeenlift / dijbeenlift

Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de huid en het vet van de bovenbenen erg slap en rimpelig worden. Dit kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd.

Met een medische term heet deze operatie dermolipectomie van de bovenbenen. In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een dijbeenlift. Deze operatie gebeurt onder algehele narcose of via verdoving met een ruggenprik.

De voorbereiding

Het is van belang dat u voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht heeft. Dat bevordert de wondgenezing en draagt bij aan het voorkomen van complicaties. Daarnaast is het van belang dat het gewicht dat u heeft voor de operatie, ook het gewicht is dat u in de toekomst wilt behouden. Gewichtsschommelingen na de operatie kunnen het resultaat van de operatie teniet doen.

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. (> link?)

Medicijngebruik
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet in sommige gevallen voor de operatie worden gestopt. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen.

Nuchter zijn
U moet nuchter zijn voor de operatie.

De operatie

Voor de operatie komt de plastisch chirurg op de voorbereidingsruimte op het operatiecomplex het operatieplan met u aftekenen.

De plastisch chirurg maakt of alleen een verticale snede of een T-vormige snede: horizontaal in de liesstreek en verticaal aan de binnenzijde van het bovenbeen. Vervolgens neemt de plastisch chirurg de overtollige huid weg en hecht de wond zo mooi mogelijk. De operatie duurt ongeveer 2 uur.

De nabehandeling

Meestal mag u twee dagen na de operatie weer naar huis. Door de operatie en de narcose bent u vermoeid. We adviseren u daarom iemand in te schakelen die u naar huis kan brengen. Ook is het raadzaam te zorgen voor hulp in huis bij de dagelijkse bezigheden. U mag de eerste weken geen zware, lichamelijke inspanningen verrichten. U merkt zelf het beste wanneer dit weer mogelijk is, meestal na ongeveer 4 weken.

Het is belangrijk dat u het in de eerste 3 weken rustig aan doet, zodat uw benen goed kunnen herstellen. Tijdens deze 3 weken draagt u dag en nacht een steunende maillot of een figuurcorrigerend broekje. Deze kunt u zelf voor de operatie aanschaffen.  

Ongeveer twee weken na de operatie gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wond en verwijdert zo nodig de hechtingen. Ongeveer 6 weken na de operatie komt u bij uw plastisch chirurg voor controle.

Resultaat

Na de ingreep is het direct zichtbaar dat de benen strakker zijn. In de eerste weken na de operatie zit er wel nog veel vocht in de benen. De littekens lopen zoveel mogelijk aan de binnenzijde van het bovenbeen en zullen met name in het begin erg zichtbaar zijn. Het eindresultaat is pas een half jaar na de operatie te beoordelen.

Kosten van een bovenbeenlift of dijbeenlift

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw dijbeenlift niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.