Bovenarmlift

Door afvallen, vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de huid en het vet van de bovenarm erg slap en rimpelig worden. Dit kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd.

Met een medische term heet deze operatie dermolipectomie van de bovenarmen. In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een dijbeenlift. Deze operatie gebeurt meestal onder algehele narcose.

De voorbereiding

Het is van belang dat u voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht heeft. Dat bevordert de wondgenezing en draagt bij aan het voorkomen van complicaties. Daarnaast is het van belang dat het gewicht dat u heeft voor de operatie, ook het gewicht is dat u in de toekomst wilt behouden. Gewichtsschommelingen na de operatie kunnen het resultaat van de operatie teniet doen.

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. (> link?)

Medicijngebruik
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet in sommige gevallen voor de operatie worden gestopt. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen.

Nuchter zijn
U moet nuchter zijn voor de operatie.

De operatie

Voor de operatie komt de plastisch chirurg op de voorbereidingsruimte op het operatiecomplex het operatieplan met u aftekenen.

Als de bovenarm niet heel slap en rimpelig is, kan de plastisch chirurg de huid opspannen en in de oksel hechten. In de meeste gevallen is het nodig de huid in twee richtingen op te spannen. Dit geeft na afloop een lang litteken tussen de elleboog en de oksel. Het litteken zit aan de binnenkant van de bovenarm, zodat dit later minder opvalt. Als het nodig is, verwijdert de plastisch chirurg tijdens dezelfde operatie ook overmatig vet. Vervolgens hecht de chirurg de huid met onderhuidse hechtingen en hechtpleisters. De operatie duurt ongeveer anderhalf uur. Na de operatie krijgt u een soort strakke, elastische maillot om uw bovenarmen.

De nabehandeling

Meestal mag u de dag na de operatie weer naar huis. De elastische maillot om uw bovenarmen draagt u gedurende 4 weken dag en nacht. Daarna nog 2 weken alleen overdag. De eerste 2 weken na de operatie dient u uw armen zo min mogelijk te bewegen. U mag ook niet sporten of zwaar lichamelijk werk verrichten. De wondgenezing duurt ongeveer 2 weken. Daarna mag u beginnen met licht werk. Na zo’n 4 tot 6 weken mag u weer sporten en zwaar werk verrichten.

Twee weken na de operatie gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wondgenezing en verwijdert de hechtingen. Hoe het litteken er uiteindelijk uit komt te zien, is per persoon verschillend. In het geval van het ontstaan van overdreven littekens, kan de arts speciale littekenpleisters voorschrijven.

Resultaat

Na de ingreep is het direct zichtbaar dat de armen strakker zijn. De contour van uw arm zal verbeteren, maar er blijft een litteken zichtbaar. In de eerste weken na de operatie zit er nog veel vocht in de armen. Het eindresultaat is pas een half jaar na de operatie te beoordelen.

Kosten van een bovenbeenlift of dijbeenlift

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw bovenarmlift niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.