Borstverkleining / borstlift

Als u schouder-, nek- of rugklachten ervaart door te grote borsten of wanneer de huid onder uw borsten gaat smetten, kan een borstverkleining verlichting geven. Ook wanneer u uw borsten niet vindt passen bij de rest van uw lichaam of als uw volle boezem de bron is van onzekerheid, kan een borstverkleining voor u de oplossing zijn.

In sommige gevallen is er niet sprake van te grote borsten maar meer van hangende borsten. De tepels zitten dan vaak lager dan waar ze normaal gesproken horen te staan. Bij deze gevallen worden de borsten alleen gelift en niet verder verkleind. Het huidoverschot wordt weggenomen en de tepel inclusief vulling van de borst wordt naar boven verplaatst zodat de contouren van de borst kunnen worden hersteld.

De voorbereiding

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. (> link?)

Medicijngebruik
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet in sommige gevallen voor de operatie worden gestopt. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen.

Nuchter zijn
U moet nuchter zijn voor de operatie.

De operatie

In overleg met uw plastisch chirurg kunt u besluiten tot een borstverkleining of borstlift. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Vaak kunt u dezelfde dag weer naar huis.

Een borstverkleining wordt te allen tijde uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg. Hij of zij zal eerst een kleine incisie maken rond de tepelhof en naar de borstplooi. Vaak zal er ook een incisie worden gemaakt in de plooi onder de borst. Vervolgens zal er aan de onderkant van de borst zorgvuldig vet- en huidweefsel worden verwijderd, waarna uw plastisch chirurg de tepel naar de juiste hoogte zal verplaatsen. Indien nodig wordt het tepelhof verkleind voor een natuurlijk en uitgebalanceerd resultaat.

De nabehandeling

Over het algemeen heeft u niet veel pijn na de operatie. De borsten zijn verbonden en dit verband zal op de verpleegafdeling vervangen worden door een medische BH. Indien nodig blijft u een nacht in het ziekenhuis. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle op het verpleegkundig spreekuur, 2 weken na de operatie. Tot die tijd moeten de pleisters blijven zitten. De verpleegkundige controleert de wondgenezing, verwijdert zo nodig de hechtingen en geeft u adviezen voor de eerste periode na de operatie.

We raden u aan de eerste week na thuiskomst hulp voor huishoudelijke taken te regelen. Hoe meer rust u de operatiewond geeft, hoe groter de kans dat de littekens zich optimaal herstellen. Het is dan ook beter om de eerste 6 weken na de operatie niet te sporten, zwaar te tillen of hoog te reiken. Voorzichtige massage van de littekens kan helpen de soepelheid van de littekens te bevorderen. Hiermee kunt u 2 weken na de operatie starten, of wanneer de wondjes volledig gesloten zijn.

Resultaat

Na de ingreep is het direct zichtbaar dat de borsten steviger en kleiner van omvang zijn. Het eindresultaat is echter pas een jaar na de operatie te beoordelen. Het merendeel van de vrouwen is erg tevreden over het resultaat: klachten aan de rug, nek en schouders verdwijnen vaak helemaal en hun onzekerheid vermindert aanzienlijk. Het gevoel in de tepels kan verminderd of geheel verdwenen zijn. Vaak komt het gevoel weer terug, maar niet altijd volledig.

Kosten van een borstverkleining of borstlift

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.