Borstvergroting

Een borstvergroting wordt jaarlijks door meer dan 8.000 vrouwen ondergaan om de borsten te voorzien van extra volume of om onderontwikkelde of geamputeerde borsten te reconstrueren. Door middel van een borstvergroting krijgen uw borsten meer stevigheid en extra volume, waardoor de borsten beter bij uw lichaam passen.

Ook kan door middel van een borstvergroting een verschil in volume van uw borsten verminderd worden. Onze plastisch chirurgen staan u graag te woord in een persoonlijk consult waarbij zij al uw vragen beantwoorden.​ Samen met uw plastisch chirurg bepaalt u de grootte, de vorm en de plaats van de prothesen.

De voorbereiding

In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een borstvergroting. U bepaalt samen de grootte, de vorm en de plaats van de protheses en de plaats van het litteken. Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur. (> link?)

Medicijngebruik
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, meldt u dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. Het gebruik van deze medicijnen moet in sommige gevallen voor de operatie worden gestopt. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Roken
Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen.

Nuchter zijn
U moet nuchter zijn voor de operatie.

De operatie

De operatie gebeurt onder algehele anesthesie en meestal in dagbehandeling. Op de operatiekamer start de anesthesioloog met de algehele narcose. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Daarna volgt de operatie.

De plastisch chirurg brengt de prothese meestal via een snede in de huidplooi onder de borst in. Ook is het mogelijk de prothese in te brengen via de oksel of via de tepelhof (dit is de lichtbruine kring rond de tepel). De prothese komt tussen de borstklier en de borstspier of onder de borstspier, direct op de ribben.

Aan het eind van de operatie hecht de chirurg de wonden. Om de borsten krijgt u een steungevend verband. Soms brengt de plastisch chirurg in het wondgebied twee slangetjes (drains) aan voor het afvoeren van het wondvocht. Een borstvergrotende operatie duurt ongeveer 1 uur.

De nabehandeling

Na de operatie krijgt u een stevige BH aangemeten die u 6 weken dag en nacht moet dragen. Deze BH geeft goede ondersteuning en voorkomt onnodige vochtophoping in uw borsten.

Twee weken na de operatie gaat u volgens afspraak naar het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige controleert de wondgenezing, verwijdert zo nodig de hechtingen en geeft u adviezen voor de eerste periode na de operatie.

Zes weken na de operatie ziet u uw plastisch chirurg op het spreekuur.

Resultaat

Het resultaat is grotere en stevigere borsten. Een borst(maat) die past bij uw postuur. Na de ingreep is het direct zichtbaar dat de borsten groter van omvang zijn. Het eindresultaat is echter pas een jaar na de operatie te beoordelen. Het merendeel van de vrouwen is erg tevreden over het resultaat en hun onzekerheid vermindert aanzienlijk.

Net als bij andere operaties kunnen zich complicaties voordoen. Soms voelen de borsten hard aan of ze krijgen een onnatuurlijke ronde vorm. Dat komt doordat het lichaam bindweefsel of ‘kapsel’ rondom de prothese vormt, wat zich samentrekt. Ook kan er verschil in kapselvorming bestaan tussen twee borsten bij dezelfde patiënt, waardoor één borst harder aanvoelt dan de andere, of er anders uitziet. Soms stoot het lichaam een prothese af. De prothese kan ook gaan lekken. In beide gevallen is vervanging noodzakelijk. De levensduur van de protheses is beperkt. De littekens van de operatie zijn blijvend, maar ze vallen nauwelijks op. Volledige symmetrie van de borsten is niet te garanderen.

Kosten van een borstvergroting

Zie Tarieven cosmetische chirurgie.

Meestal vergoeden zorgverzekeraars een borstvergroting niet. Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn de kosten gedekt. De plastisch chirurg vraagt vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.